foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


(401) 021 318 36 20
cnmrmc.insp.gov.ro

Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar

Expunerea la Campurile Electromagnetice

Ce sunt campurile Electromagnetice?

Surse de campuri Electromagnetice

Norme pentru limitarea expunerii la campurile Electromagnetice

Efectele expunerii la campurile Electromagnetice

Link-uri utile


 

Ce sunt campurile Electromagnetice?

Marimi fizice care caracterizeaza campurile electromagnetice
FRECVENTA: numarul de oscilatii ale campului, prin acelasi punct, in timp de 1 secunda; se masoara in hertzi: un camp cu frecventa de 1 Hertz oscileaza o data intr-o secunda.

LUNGIMEA DE UNDA: distanta dintre doua puncte corespondente (doua varfuri de ex.) ale unor oscilatii succesive; se masoara in metri

CLASIFICARE IN FUNCTIE DE FRECVENTA(f):

- Campuri statice (f = 0 hertzi)

Electrice

Magnetice

- Campuri de joasa frecventa (3 Hz - 100 KiloHertzi)

Electrice

Magnetice

- Campuri de inalta frecventa (100 kHz - 300 GigaHertzi)

Radiofrecventa (300 kHz - 300 MegaHertzi)

Microunde (300 MHz - 300 GigaHertzi)

kiloHertzi = 1000 hertzi
MegaHertzi = 1000 000 hertzi
GigaHertzi = 1000 000 000 hertzi

Campurile electromagnetice sunt radiatii electromagnetice neionizante, energia lor nu este suficienta pentru a rupe legaturile chimice si a genera ioni.

  electromagnetism

 

Surse de campuri Electromagnetice

Fondul natural electromagnetic este format din campuri electrice si magnetice statice generate de Pamant si campuri de joasa frecventa generate de fenomene din atmosfera si magnetosfera. Campurile naturale de inalta frecventa sunt de origine cosmica sau sunt generate in timpul furtunilor.

La aceste campuri naturale se adauga campurile provenite din surse artificiale. Ne vom referi in continuare doar la sursele din mediul rezidential, la care poate fi expusa orice persoana.

In domeniul de joasa frecventa sursele principale sunt liniile de inalta tensiune, statiile de transformare, instalatiile electrice, aparatura electrocasnica (frigider, televizor, radio, uscator de par, aspirator, robot de bucatarie, hota, cuptorul cu microunce etc - orice aparat conectat la priza). Un aparat electrocasnic produce camp magnetic doar atunci cand este pornit, in schimb campul electric este prezent si in cazul in care aparatul este inchis si legat la priza. Orice actiune de pornire/oprire a unei instalatii /dispozitiv electric determina aparitia unor campuri tranzitorii caracterizate de o variatie foarte rapida in timp.

a  2 

Sursele de campuri de inalta frecventa sunt emitatoarele folosite pentru transmisii radio -TV, antenele pentru comunicatii mobile (telefoane mobile si statiile de baza), sistemele antifurt (din magazine de ex.), telefoanele fixe fara fir, sistemele de navigatie maritima si aeriana, radarele pentru controlul traficului, cuptoarele cu microunde.

 

3

Statiile de baza (antenele de telefonie mobila) sunt montate la inaltimi intre 15 – 50 m de sol, pe acoperisurile cladirilor mai inalte sau pe turnuri, pe stalpi sau piloni construiti special pentru acest scop, pe dealuri. Antenele sunt astfel construite incat emit practic intreaga putere prin suprafata anterioara a antenei, in directia inainte. Aceste antene nu radiaza o cantitate semnificativa de energie prin suprafata posterioara a antenei si nici spre baza antenei. In cazul in care ne aflam in fata antenei, pe directia emiterii fascicolului principal, campurile electric si magnetic, deci si densitatea de putere, scad, iar la aproximativ 10 m de antena ajung sub limitele recomandate de normele internationale si nationale pentru expunerea populatiei. Oamenii sunt expusi peste tot la campuri electromagnetice: acasa, la scoala, la serviciu, in timpul mersului cu mijloacele de transport, la supermarket, in salile de spectacol etc cat si in mediul exterior. O alta caracteristica importanta a expunerii este gradul mare de variabilitate pe care il are: o persoana poate fi expusa in timpul unei zile, de exemplu, la valori foarte diferite ale campului si la o multitudine de frecvente.

 

Norme pentru limitarea expunerii la campurile Electromagnetice

Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193/2006 transpune integral Recomandarea 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene care se refera la limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz


Norme pentru limitarea expunerii la campurile ELECTROMAGNETICE

Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1193/2006 transpune integral Recomandarea 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene care se refera la limitarea expunerii populatiei generale la campuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz

ORDIN nr. 1.193 din 29 septembrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz

EMITENT: MINISTERUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 895 din 3 noiembrie 2006

Având în vedere prevederile titlului I "Sănătatea publica" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, vazand Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publica nr. EN 4.600/2006,
Ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

ART. 2
Normele privind limitarea expunerii populaţiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz reprezintă transpunerea Recomandarii Consiliului Europei 1999/519/CE din 12 iulie 1999 privind limitarea expunerii publicului general la câmpuri electromagnetice (de la 0 Hz la 300 GHz).

ART. 3
La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei nr. 1.007/2002 privind aprobarea Normelor de regle-mentare a nivelurilor de referinta admisibile de expunere a populaţiei generale la câmpuri electromagnetice cu frecventele de la 0 Hz la 300 GHz, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 929 din 18 decembrie 2002, precum şi orice dispoziţie contrară.

ART. 4
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Descarca ordin: pdf2

 

 

 

 

Efectele expunerii la campurile Electromagnetice

Este important sa se diferentieze efectele biologice de cele asupra sanatatii. Efectele biologice sunt reversibile si nu se cunoaste relevanta acestora in mentinerea starii de sanatate a organismului. Singurele efecte stabilite stiintific se refera la expunerea pe termen scurt: stimularea nervoasa si musculara la campuri de joasa frecventa si efectele termice determinate de absorbtia energiei de inalta frecventa. Nu s-a evidentiat pana in prezent nici un mecanism prin care campurile electromagnetice pot induce sau promova diferite tipuri de cancere, leucemii, afectiuni cardiovasculare, depresii, afectiuni neurodegenerative etc.

Cu toate acestea, campurile magnetice de extrem de joasa frecventa au fost clasificate in 2002 de catre Agentia Internationala de Cercetare asupra Cancerului (IARC) de tipul 2B, posibil carcinogene, luandu-se in considerare asociatia gasita intre expunerea la campuri magnetice cu frecventa de 50 Hz generate de liniile de inalta tensiune si cresterea incidentei leucemiei la copii.

In 2011 campurile de radiofrecventa au fost si ele clasificate de catre IARC in categoria 2 B (aceeasi ca mai sus), pe baza riscului crescut gasit pentru gliom – o tumora cerebrala maligna, la utilizatorii de telefon mobil.
Aceasta categorie – 2B - inseamna ca este posibil sa existe un risc. In aceeasi categorie intra cafeaua – avandu-se in vedere riscul pentru vezica urinara, muraturile asiatice, cloroformul, in total 266 de agenti.

Pentru a face o comparatie, in categoria 1, „carcinogeni pentru oameni” se afla, printre alti 105 agenti, bauturile alcoolice si radiatia solara.

Aceste informatii nu trebuie sa ne sperie dar nici sa ne lase indiferenti.

Ce putem face?

In cazul campurilor de joasa frecventa (50 Hz) generate in apropierea liniilor de inalta tensiune este recomandat sa desfasuram activitati (locuinta, alte activitati pe timp indelungat) la distante suficient de mari de acestea (peste 60 m, in functie si de tensiunea si curentul liniei).

In privinta utilizarii telefoanelor mobile, in cazul in care vorbim frecvent la telefon, se recomanda folosirea dispozitivelor „hands free” – casti sau dispozitive care utilizeaza tehnologia bluetooth - sau trimiterea de SMS–uri.

Putem diminua expunerea datorata folosirii telefonului mobil daca:

- nu folosim mobilul atunci cand nu avem semnal bun (mai putine liniute pe afisaj): de regula atunci cand suntem in tren, circulam cu un vehicul, in parcari subterane sau in lifturi
- nu punem la ureche mobilul pana cand nu se formeaza apelul
- diminuam durata convorbirilor.

 

Link-uri utile

- 5G și sănătatea publică

- ICNIRP 5G

- OMS 5G

- Rezumat raport SCENIHR 2015

- Studiul Scenihr 2015

- Organizatia Mondiala a Sanatatii

- Masuratori de campuri electromagnetice

- Masuratori de campuri electromagnetice - ANCOM

- Monitorizare - ANCOM

- Masuratori de campuri electromagnetice de radiofrecventa efectuate in scoli/ gradinite din Bucuresti, in anul 2013