foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


(401) 021 318 36 20
cnmrmc.insp.gov.ro

Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar

Radiatiile Ultraviolete (UV)


Radiatiile UV sunt aproape singurele din cadrul spectrului solar care pot avea actiune nociva asupra organismului. Actiunea lor se rasfrange atat asupra tegumentului cat si asupra ochiului. Ele incep acolo unde sfarseste perceptia ochiului uman, limita care prezinta variatii individuale in functie de puterea de descompunere a cristalinului.In raport cu lungimea de unda sunt trei categorii de radiatii UV :

 

1. Radiatii UV lungi (A), care reprezinta cea mai mare parte a energiei UV care ajunge la suprafata pamantului.Acestea au actiune eritrogena slaba
2. Radiatii UV medii (B), care sunt cele mai eritrogene si care pot avea si o actiune oncogena (carcinogena)
3. Radiatii UV scurte (C) care in mod normal trebuie sa fie absorbite de ozonul din straturile inalte ale atmosferei si produc un eritem moderat.

Dintre actiunile radiatiilor UV asupra organismului trebuie luata in considerare , mai ales in perioada verii, actiunea posibil cancerigena.

* Conform clasificarii IARC (International Agency for Reserch on Cancer) radiatiile UV fac parte din grupa 1 care reprezinta toti agentii chimici si fizici cu potential carcinogenic pentru om.

Ultravioletele ca posibila cauza a cancerului de piele la om se rezuma la asocierea acestuia cu cativa factori :

1. zonele expuse ale pielii ( cap, gat, maini si la femei picioarele)
2. protectia constitutionala data de pigmentarea pielii ( se spune ca subiectii cei mai expusi se bronzeaza dificil )
3. cantitatea expunerii la soare � cat timp se sta in aer liber
4. intensitatea expunerii la soare � cat timp se sta in aer liber atunci cand razele solare sunt cele mai puternice

* Dintre toate posibilele efecte ale radiatiilor UV asupra omului, cea mai grava este contributia acestora la aparitia cancerului cutanat. In Romania evolutia acestuia este prezentata in graficele de mai jos :

grafic1

 

grafic2

 

Indicele de UV - este o estimare a nivelului radiatiei UV la suprafata Pamantului si se calculeaza tinandu-se cont de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica , pozitia soarelui etc. Scopul calcularii acestuia este de a informa populatia pentru a se proteja de efectul posibil nociv al expunerii la radiatii UV.

Trebuie sa stim ca numai cateva masuri pe care oricine le poate lua in activitatea de zi cu zi pot face ca posibilitatea de aparitie a unui asfel de cancer sa fie minimizata.

Doar putina grija !!!


Grupuri de indici UV

1-2 MIC - Indicele 1-2 din Indexul UV inseamna risc scazut de radiatii solar

 - purtati ochelari de soare in zilele insorite. In timpul Iernii, reflexia zapezii poate dubla intensitatea radiatiilor UV

Atentie! Zapada si apa pot reflecta razele soarelui. schiorii si inotatorii ar trebui sa aiba grija deosebita. Purtati ochelari de soare sau ochelaro de protectie si utilizati creme de protectie solara cu un grad de protectie de minim 15.

 

 3-5 MEDIU - Indicele 3-5 din Indexul UV inseamna risc moderat de radiatii la expunerea la solare

  - luati masuri d eprecautie, acoperiti zonee expuse daca iesiti afara

  - stati la umbra la pranz atunci cad soarele este mai puternic

"Eu si Umbra Mea" - o modalitate simpla de a spune cat d emult suntem expusi la radiatiile UV estea aceea de a ne uita la umbra noastra:

- daca umbra este mai mare decat noi, expunera la radiatiile UV este mica

- daca umbra este mai mica decat noi, expunera la radiatiile UV este mai mare. Cautati sa stati la umbra si protejati-va pielea si ochii.

 

6-7 MARE- Indicele 6-7 din Indexul UV inseamna risc mare de radiatii la expunerea la solare

  - aplicati o crema de protectie solara cu un grad de minim 15. Purtati palarii si ochelari de soare pentru a va proteja ochii

  - protectia improtiva arsurilor este necesara

  - evitati statul la soare intre orele 10 a.m. si 16 p.m.

Stati la Umbra - Purtarea ochelarilor de soare protejeaza ochii (pleoapele,cristalinul)

 

8-10 FOARTE MARE- Indicele 8-10 din Indexul UV inseamna risc foarte mare de radiatii la expunerea la solare

 - minimizati espunerea la soare in timpul orelor de amiaza de la ora 10 a.m. la 16 p.m. Protejati-va aplicand creme de protectie solara cu un grad minim de 15.

 - purtati imbracaminte de protectie si ochelari de soare pentru a va proteja

 - luati masuri suplimentare de precautie. Pielea neprotejata poate duce rapid la arsuri.

"Ramai in joc" Atentie mare! In timpul activitatilor de rutina in aer liber cum ar fi gradinaritul sau practicarea unui sport, amintti-va ca expunerea la ultraviolete este deosebit de puternica daca sunteti la lucru sau joaca intre orele de varf 10 a.m. si 16 p.m. Evitati pe cat posibil intre aceste ore activitatile in aer liber.

 

11+ EXTREM DE MARE - Indicele 11+ din Indexul UV inseamna risc extrem de mare de radiatii la expunerea la solare

- minimizati espunerea la soare in timpul orelor de amiaza de la ora 10 a.m. la 16 p.m. Protejati-va aplicand creme de protectie solara cu un grad minim de 15 la fiecare 2 ore

 - luati toate masurile de precautie. Pielea neprotejata poate fi afectata in cateva minute. Pe litoral se stie ca nisipul si alte suprafete lucioase reflecta radiatiile UV si cresc expunerea la acestea

  - stati la umbra, acoperiti-va, purtati palarii, ochelari de soare si folositi creme de protectie solara.

"Invinge Caldura" In cazul in care este inevitabil sa iesiti afara atunci cand indicele este de 11+ sau mai mult, asigurati-va ca mereu stati la umbra, purtati palarie, acoperiti-va, purtati 99-100% ochelari de soare si folositi creme de protectie solara. Mai bine puteti opta sa stati in casa si sa va relaxati citind o carte decat sa riscati s ava expuneti la radiatiile solare.