foto1 foto2 foto3 foto4 foto5


(401) 021 318 36 20
cnmrmc.insp.gov.ro

Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar

   In zilele caniculare si cu intensitate crescuta a radiatiilor ultraviolete este posibil sa se inregistreze o crestere a concentratiei ozonului in aerul ambiant de la nivelul solului. Acesta este o componenta a smogului si este diferit de stratul de ozon existent in atmosfera care protejeaza pamantul de radiatiile ultraviolete.


Astfel, depasirea nivelului de poluare cu ozon este determinata de intensitatea razelor solare si rezulta in urma unor reactii chimice care au loc intre substantele poluante din aerul ambiant care provin din trafic, agricultura sau industrie. Concentratii crescute de ozon se pot inregistra in special in localitatile urbane, in zonele cu trafic intens, la orele dupa amiezii.
Ozonul din aerul atmosferic este un gaz iritant. Acesta actioneaza asupra tractului respirator superior si nu este absorbit in circulatia generala.


De fapt, in primul rand ca un iritant al tractului respirator, ozonul actioneaza pe terminatiunile nervoase care determina controlul frecventei respiratorii. Astfel el altereaza ventilatia normala si concomitet schimbul de oxigen si dioxid de carbon la nivel sanguin.


Persoanele cele mai vulnerabile la expunerea la concentratii crescute de ozon din aerul atmosferic sunt cele care apartin grupelor de varsta extreme (copii si batarani), precum si persoanele care sunt deja diagnosticate cu boli respiratorii acute sau cronice.
Astfel expunerea la ozonul din aerul atmosferic poate duce la declansarea crizelor de astm bronsic sau agravarea acestora, senzatii de iritabilitate la nivelul tractului respirator superior cu tuse, dispenee, iritatie oculara, etc.


Recomandam evitarea desfasurarii de activitati in aer liber in timpul orelor caniculare ale zilei, in special a activitatilor sportive, in zonele urbane cu trafic intens. Copii, persoanele cu varsta inaintata si persoanele cu diagnostic de patologie respiratorie este bine sa evite desfasurarea de activitati in aer liber in timpul orelor in care exista radiatie solara intensa si existand posibilitatea inregistrarii unei concentratii crescute de ozon in aerul ambiant.


In cazul aparitiei unor simptome de iritatie respiratorie, recomandam incetarea expunerii si adresarea la medicul de familie.