Radiatiile Ultraviolete (UV)

  Radiatiile UV sunt aproape singurele din cadrul spectrului solar care pot avea actiune nociva asupra organismului. Actiunea lor se rasfrange atat asupra tegumentului cat si asupra ochiului. Ele incep acolo unde sfarseste perceptia ochiului uman, limita care prezinta variatii individuale in functie de puterea de descompunere a cristalinului.In raport cu lungimea de unda sunt trei categorii de radiatii UV :

            1. Radiatii UV lungi (A), care reprezinta cea mai mare parte a energiei UV care ajunge la suprafata pamantului.Acestea au actiune eritrogena slaba
            2. Radiatii UV medii (B), care sunt cele mai eritrogene si care pot avea si o actiune oncogena (carcinogena)
            3. Radiatii UV scurte (C) care in mod normal trebuie sa fie absorbite de ozonul din straturile inalte ale atmosferei si produc un eritem moderat.

  Dintre actiunile radiatiilor UV asupra organismului trebuie luata in considerare , mai ales in perioada verii, actiunea posibil cancerigena.

      * Conform clasificarii IARC (International Agency for Reserch on Cancer) radiatiile UV fac parte din grupa 1 care reprezinta toti agentii chimici si fizici cu potential carcinogenic pentru om.

  Ultravioletele ca posibila cauza a cancerului de piele la om se rezuma la asocierea acestuia cu cativa factori :

            1. zonele expuse ale pielii ( cap, gat, maini si la femei picioarele)
            2. protectia constitutionala data de pigmentarea pielii ( se spune ca subiectii cei mai expusi se bronzeaza dificil )
            3. cantitatea expunerii la soare cat timp se sta in aer liber
            4. intensitatea expunerii la soare cat timp se sta in aer liber atunci cand razele solare sunt cele mai puternice

      * Dintre toate posibilele efecte ale radiatiilor UV asupra omului, cea mai grava este contributia acestora la aparitia cancerului cutanat. In Romania evolutia acestuia este prezentata in graficele de mai jos :

  Indicele de UV - este o estimare a nivelului radiatiei UV la suprafata Pamantului si se calculeaza tinandu-se cont de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica , pozitia soarelui etc. Scopul calcularii acestuia este de a informa populatia pentru a se proteja de efectul posibil nociv al expunerii la radiatii UV.

  Trebuie sa stim ca numai cateva masuri pe care oricine le poate lua in activitatea de zi cu zi pot face ca posibilitatea de aparitie a unui asfel de cancer sa fie minimizata.

  Doar putina grija !!!